2012. május 14., hétfő

Majális

Ha május, akkor majális. Május elsején a falusi hagyomány szerint a fiúk májusfát állitottak a lányok udvarán, mégpedig titokban. Általában az éj leple alatt vitték a lányos házhoz szekéren a korábban egészben kivágott fácskát. A fára szines szalagokat akasztottak. A fát az udvaron, vagy a kapuban, a keritéshez kötve állitották fel. Kellemes meglepetés volt ez reggel a lányoknak.

Manapság már csak ritkán állitanak májusfát az ifjak. Viszont Mándokon még él a hagyomány, ha nem is a régi formájában. A fiúk a kiszemelt lánynak ma már nem fát, hanem virágkosarat visznek. Ezzel vallanak szerelmet. A virágkosár általában több cserepes növényt jelent egy hatalmas kosárba ültetve. A kosarat kapó lány a szerzeményét a háza ablakába teszi, azért hogy az utcán elmenők lássák, itt olyan lány lakik, akinek udvarlója van.

Néhány éve mi is megtartottuk a saját, vendégházas majálisunkat. Egy napra az ünnepé lett a vendégházunk kertje. Hatalmas májusfát állitottunk a kemence mögé, az udvaron vendégül láttuk a falu apraját-nagyját. A programról helyi hagyományőrzők gondoskodtak: volt ijászbemutató, lovasbemutató, énekelt a nyugdijas népdalkör, s még sorolhatnánk.

Több képet a linken találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése