Kérdésünk: Mit láthatunk a lenti képen? Valami izzó lávafolyamot? Netán bitumenes utat? Neem!!
A megoldás: A hétvégén főzött szilvalekvárunkat mutatja a kép!
Itt a szilvaszezon, idén egy-két héttel korábban érett be a finom szabolcsi szilva. Felénk a berbenci és nemtudom szilva terem, jóféle fajták, amikből finom házilekvár készül. Ez nem dzsem, nem tartalmaz semmilyen hozzáadott anyagot. Nem teszünk bele cukrot, de még tartósítót sem. Egyedül szilva van benne.
De hogyan is készül az eredeti szilvalevár? Első lépésben le kell szedni hozzá a szilvát, nálunk 1o ládányi, kb. 12o-14o kilónyi szilva tesz ki egy adagot. Alaposan átmossuk a gyümölcsöt, majd kimagvazzuk, ami többórás munka jónéhány ügyes kéznek.
Magvazás után a lekvárfőző rézüstbe öntjük a gyümölcsöt, fatüzelésű katlanban alágyújtunk, majd állandó keverés mellett 24 (!) óráig főzzük, Ez azt jelenti, hogy egy egész napon és éjszakán át kell folyamatosan kavarni, tüzelni. Közben, ahogyan "összeesik" a szilva, folyamatosan lehet hozzá adagolni a gyümölcsöt. S az eredmény 5o kg finom, illatos, önmagát tartósító lekvár lesz.
Ez a lekvár üvegekbe tölthető, s évekig nem romlik meg. Vendégeinknek javasoljuk, hogy egy éven belül fogyasszák el, mert jövőre reményeink szerint újra készül a házilekvár.
Hát ez az,amit én sajnos nem így csináltam.Férjem emlékszik még az üstben főzött lekvárra..:)
VálaszTörlésÍgy nem kell hozzá semmi ugye? Cukor se?
Igen, se cukor, se tartósító nincs benne. Természetesen finom.
Törlés