2014. október 15., szerda

Családfakutatás

Egyre több vendég érkezik Vendégházunkba, aki a családjának gyökereit, a családfáját kutatja Mándokon. Régi település lévén Mándokról sokan elszármaztak. A történelem szerteszórt innen családokat: van, aki a közeli városba költözött, van, aki a fővárosban kapott munkát, s van, aki egészen a tengerentúlig ment.


A hozzánk érkező vendégek a helyi anyakönyvekben kutakodnak. Volt már vendégünk Kanadából és az Egyesült Államokból, Magyarország több városából. Akadt, aki már magyarul sem tudott, s ezért tolmácsot hozott magával. Volt, aki még fel tudta idézni gyermekkori emlékeit, az itt töltött nyarakat, a nagyszülők házát.

Mindig igyekszünk a szállásadáson kívül a kutatásban is segíteni a hozzánk érkezőnek. Érdekes kapcsolatok és történetek bontakoznak így ki. Legutóbb New Jerseyből érkeztek vendégeink, de volt, hogy valaki egy közel-keleti országból jelentkezett a Facebook-on.


Mi is elkezdtük a saját családfánk felkutatását. Szerencsénk, hogy a közvetlen felmenőink mindegyike mándoki születésű, ráadásul azonos vallású, ezért "csak" a református anyakönyveket kellett átbújnunk. Mostani kutatásunk 1842-nél tart, ez már a 6. felmenőnk generációja. Érdekes látni, milyen neveket adtak akkor a gyerekeknek. Az anyakönyvekben rögzítették az ikreket, a szülésznő nevét, a keresztszülőket, de a származást is.

Általában 100 gyermek született egy évben a 20. században, ez korábban 70 körül volt. Sok csecsemő meghalt, külön jelölték a halva születetteket és a törvénytelen gyerekeket. Általában egynapos korukban keresztelték a babákat, hogy még véletlenül se maradjanak szenteltvíz nélkül.


Illusztrációnak a saját családunk krónikájából mellékelünk néhány képet. Rólunk annyit lehet tudni, hogy földnélküli parasztok, béresek, zsellérek voltak az őseink, akik a mindennapi betevőt mások földjén keresték meg.

Ha valaki kedvet kapna a családfája kikutatásához, szívesen segítünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése