2011. október 15., szombat

Almaszezon

Az almaszedés ideje van most vidéken, nálunk is. Saját almáskertünkben napokig tart a betakaritás, de ezzel még nincs vége a munkának. Falun még működik egy varázslatos dolog: ha segitesz a szomszédodnak, akkor ő is eljön neked segiteni. Igy tudjuk belátható időn belül leszedni a beérett almát, majd néhány kerttel odébb folytatjuk a munkát egy kedves ismerősünknél. Az energiák és a jó szándék összeadódik és megsokszorozódik. Egy-egy ilyen munkás alkalommal sok ötlet is gazdát cserél. A gazdasszonyok egymásnak adják a finom sütemények receptjeit, a gazdák pedig saját készitésű borukat kóstoltatják.

Érdekes, hogy az egészséges táplálkozást általában almával jelölik. Gyakorlatilag az alma cukortartalma nem magas, épp ezért szabadon ehetik cukorbetegek, vagy éppen fogyókúrázók is. Lássuk hányféle finomság is készülhet almából.
A leszedett finom almák csak úgy magukban is az asztalra kerülhetnek. Ha sokáig akarjuk őket frissen tartani, ajánlatos hűvös, száraz pincébe tenni, s időnként átválogatni.

A Vendégház kemencéjében almakarikákat aszaltunk. A megmosott almák csumáját eltávolitjuk, majd héjastul felkarikázzuk. A karikák fémrácsokra kerülnek, a rácsok pedig be a felfűtött, de már nem parázsló kemencébe. Kis idő mulva az összement karikákat már rágcsálkhatjuk is: egy-egy ilyen almakarikában intenziven érezhető a az alma aromája, cukortartalma.

Ha almaszezon, akkor almáskalács. Mindenki másképp csinálja. A nagymamáké tojássárgájától fénylik, a háziasszonyoké porcukortól porhanyós. A finom reszelt alma ize csak gazdagodik a fahéjtól. S a reszelés közben összegyűlt almalé frissen fogyasztva milyen frissitő is tud lenni. Hogy végképp a szánkban érezzük az izeket, ime egy hagyományos almássüti recept. Nem kell más hozzá, mint:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 egész tojás
25 dkg zsir (igen, falun margarin helyett ezzel sütünk)
2 tojás sárgája
1 kevés citromlé
A fentiekből tésztát gyúrúnk, kettéválasztjuk, a tepsibe tesszük az egyiket, erre kerül a lereszelt, cukrozott, fahéjas almamassza, majd beteritjük a tészta másik felével. Eztán már csak a sűtőbe tesszük, s várjuk, hogy készre süljön.

Almából készithetünk palacsintát is. Van olyan recept, ahol a lereszelt almát keverjük a palacsintatésztába, de van hogy az egész almakarikákat forgatjuk a tésztába, s igy sütjük ki.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése