2011. október 15., szombat

Őszi kert

Blogunkat ősszel inditottuk. Az ősz nem a kezdet, hanem inkább a vég, a betakaritás ideje, mi mégis úgy gondoljuk, van ennek szimbolikus értelme. Öt év után van mit "betakaritanunk", sok élményt, tapasztalatot, munkát. S ha csak az idei évet nézzük, akkor is van mit learatnunk.

Faluvégi Vendégházunk nem csak nevében falusi. A házat körülvevő hatalmas udvar és kert még akkor is falusi érzést varázsol az ide érkező elé, amikor tudjuk, hogy a házunknak otthont adó település már város. Ilyenkor ősszel megváltoznak a fények és az illatok itt. A nap már nem süt olyan erővel, mint nyáron, de még igencsak melengető. A levegőben hűvösséget, párát érzünk, s egymással keverednek a beérő gyümölcsök illatai.
Különösen a szőlő és az alma illata markáns ilyenkor, hiszen a Mándokot körülvevő dombokon számtalan szőlőskertet és almabirtokot találni. A Vendégház udvarán is van egy jókora szőlőlugas, hatalmas szőlőfürtjei szeptember-októberben várják a gyümölcsre éhes vándort, vendéget. Almáskertünkben (amely a Vendégháztól 5 perces sétára található) megterem a hagyományos magyar almatipusok többséget. Van jonatán, sárga delicsesz, piros delicsesz... Szedd magad akcióban megtöltheted nálunk az autód csomagtartóját.
A gyümölcsök mellett ne feledkezzünk meg az őszi kertek zöldségeiről sem. A növények zöldje kezdi szinét veszteni, amikor a tökök sárgája, zöldje, fehérje átveszi a hatalmat. Nem is gondolnánk, hogy egy kis tököcske magjait elvetve a következő évben mennyi termést hoz! Vethetsz apró disztököket, melyekből csodás őszi asztaldiszeket készithetsz, vagy nagyobb sütőtököt, a főzeléknek való laskatököt és még sorolhatnám.

Őszi izelitőnket itt be is zárom. De igérem, még visszatérünk a finomságokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése