2013. március 25., hétfő

Magyaros falmatricák


A falmatricák pár éve jöttek divatba. A nyolcvanas években a legtöbb lakásban az előszoba-nappali, vagy a háló falát egy óriási tájkép-poszter fedte. Nem illett ugyan a lakás stilusához - nem is igazán volt a lakásoknak stilusa - de "divat" volt, igy ragasztották a posztert.


A 90-es évekre ciki lett a fali poszter, még a tapéta is kiment a divatból. Helyette hangsúlyos falszinek, falfestés került előtérbe. A 2000-es években aztán újra felfedezték a tapétázás és falmatricázás hagyományát. Ahelyett, hogy egész szobákat vagy falakat diszitenénk a különböző motivumokkal, egy-egy falrészt, sarkot javaslunk feldobni különböző formákkal, grafikákkal.


2010-ben még magyar falmatrica pályázatot is kiirtak. A pályázók magyar designerek, művészek lehettek, akik a tradicionális magyaros mintákat kellett, hogy új formában a falra álmodják. Született is sok pályamű. A falakon megjelentek a népmesék virágos-kacskaringós mintái, a magyaros állatok, a puli, a lovak, huszárok, csodaszarvas és mézeskalácsok formái.


Találunk néhány weboldalt, ahol ezeket a matricákat külön meg is rendelhetjük. A hellodesign oldal közösségi site-ként gyűjti össze a magyar designerek munkáit, ők azok, akik anno a matricapályázatot is kiirták. A mywall oldalon külön kategóriát kaptak a magyaros falmatricák. Érdemes nézelődni, rendelni, vagy csak ötletet lopni tőlük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése