2012. április 4., szerda

Világfalu - Az amerikai amishok földjén

- Oláh Krisztina, Ohio, USA -

Amerikában sokféle nemzetiség, népcsoport és vallási közösség él együtt, általában jól megférnek egymással. Nem véletlenül, hiszen az Újvilág a lehetőségek, s az emberi szabadság hazája. Éppen ezért otthonra lelnek itt háborúk vagy vallási korlátozások elől menekülő európaiak. Az amishok ez utóbbi csoportba tartoznak.

Az amishok eredetileg Svájcból vándoroltak ki Amerikába. Konzervativ protestánsok, de különös vallási nézeteik miatt (például nem harcolnak háborúkban, nem használnak elektromos és modern dolgokat, s nem lehet őket fényképezni) nem fogadták el Európában őket, így a 17-18. századtól kezdve az USA Pennsylvania és Ohio államában telepedtek le.

Ma kb. 35-38 ezren élnek több kisebb településen Clevelandtől délre, kb. egy órányira autóval, ahol volt szerencsém személyesen is "felkeresni" őket. Az amishok eredetileg farmokon gazdálkodtak, ma is jónéhány tehenészetet találunk itt, de vannak saját üzeleteik, éttermeik, sajtüzemük. Szorgalmas, dolgos népség, s a sok gyerek miatt megvan az utánpótlás is.

Az Amishok egy fura népség, fő ismertetőjegyük, hogy lovaskocsin járnak (autót nem vezethetnek), a férfiaknak szakálluk, s nagy kalapjuk van, a nők haja főkötőben, s szoknyát viselnek. Látva őket olyan, mintha egy kosztümös filmből lépnének elő, pedig nekik ez igy természetes, immár 2oo éve. A dimbes-dombos vidékük kicsit az Őrségre emlékeztet girbe-gurba utcáival és a rengeteg zöld mezővel.

Sugarcreek faluját Little Switzerland-nek (Kis Svájc) nevezik. A belváros épületei alpesi stílusban készültek, a kocsmában ródlizene szól, a helyiek tudnak németül, s évente svájci fesztivált rendeznek. A helyi múzeumban az Amishok és az itt élő svájci leszármazottak történetét, régi használati tárgyait nézhettük meg.
Az Amishok földjének egyik központja Berlin, melynek neve szintén a német-svájci eredetre utal. Ez a városka a turizmusról szól: főutcáján egymást érik a hangulatos kávézók, éttermek, patchwork-üzletek (a foltmunka vagy quilt is amish találmány). Az éttermek amolyan "nagymama konyhája" stilusúak: korrekt árakon hatalmas adag házias menüt szolgáltak fel, természetesen amish nők és lányok.
Persze az amerikai "Svájc" mi sem lenne a sajtja nélkül, itt is minden faluban találni sajtüzemet. Mi meglátogattunk egyet, ahol a ingyenes gyárlátogatásban is részünk volt. Naponta több tízezer liter tejből 5o féle sajtot készítenek, amiket a gyár üzletében ingyen  végig lehet kóstolgatni, s közben bevásárolni.
Mit tanulhatunk ezektől a fura népektől? Alázatot és egyszerűséget, erős hitet és kitartást a kemény munkában is. Jó ellátogatni hozzájuk, hogy megtudjuk milyen egyszerű módon is lehet boldogan élni.

...
Oláh Krisztina közgazdász, marketing és PR szakember. Két éve él Amerikában, ahol ösztöndijasként egy Cleveland környéki egyetemen szerez mesterdiplomát. Bár az utóbbi években városban élt, igazán vidéken, falun érzi otthon magát. A turizmus a hobbija: ő a Faluvégi Vendégház ötletadója és nem mellesleg a tulajdonosok lánya. Amerikai élményeit oboriska blogjában osztja meg barátaival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése