2012. március 30., péntek

Világfalu - Tavasz Tirolban

- Mihály Szilvia, Tirol Ausztria -

Tirolban a tavasz legbiztosabb jele, ha tehénszagot érzel, és úton-útfélen tehénlepényeket kell kerülgetni.
Amint elolvad a hó a hegyoldalról, viszik ki a tehéntrágyát, és forgatják bele a földbe, hogy a legelők még zöldebbek, még dúsabbak legyenek.
Tirolban a falusi gazdák elsősorban teheneket tartanak, amiket tavasszal felvisznek akár 1 ezer méteres legelőkre is, hogy minél zamatosabb tejet adjanak.
Mert azt vallják, hogy ami évszázadok óta garantálja a magas minőségű tejet, az nem más, mint a friss hegyi levegő, és a mezőkön található növények.

Nem csak a tejes dobozokon, de külön tájékoztatókban is leírják, mennyire fontos a tejtermékek minőségénél, mit is eszik az állat, legyen az tehén, kecske, birka.
Nyáron több mint 50 féle friss fűből, virágból, gyógynövényből álló terített asztal, vagyis maga a hegyoldal biztosítja ezt a takarmányt, télen pedig ennek a lekaszált, szárított változata.
Nincs szükség kukoricára, silóra, hiszen minden ásványi anyag megtalálható a szénában.

Minél aromásabb füvet legel a tehén, annál zamatosabb lesz a teje is. Ezek a zillertali tehenek sokkal magasabb tápértékű tejet adnak, mint az istállókban tápokkal etetett társaik, ezek a tejek értékesebb zsírokat tartalmaznak, melyek segítenek az izomzatunk felépítésében vagy a szívünk működésében.

A zillertali a gazdák már évszázadok óta az idilli hegyi legelőkön, festői környezetben gondozzák az állatokat családi gazdaságokban. Ezeket a legelő teheneket látjuk az autópályákról, sőt, meg a reklámokban is.

A környezetvédelem az állattartásban is nagyon fontos az osztrákoknál, a hegyi legelőket nem permetezik, és nem használnak semmiféle műtrágyát sem. Persze, a kiránduló utakon néha kerülgetni kell az óriási adag tehénlepényeket, de ez biztosítja a legelők tápanyag utánpótlását. Úgy, mint mindig. A természet körforgására és megóvására nagyon ügyelnek, hiszen az ükunokáinknak is szüksége lesz friss hegyi tejre.

A prospektusok szerint ez a többezer hegyi tehén sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb a bezárt társaiknál, ez is érződik a tej ízén.
A finom tejből pedig a családi gazdaságok nagyon finom sajtokat, joghurtokat készítenek, amit vagy a saját panziójukban kínálnak a vendégnek, vagy beszállítják valamelyik hotelnek vagy Milchbárnak.(tejbár)

Mi a tiroli gazdák titka? Hagyomány, minőség, családi gazdaság.

...
Mihály Szilvia újságiró és marketing kommunikációs szakember jelenleg az ausztriai Tirolban él és dolgozik. Tiroli élményiről Álom-munka cimű blogjában olvashatunk részletesen. Amikor nem tartózkodik külföldön, saját otthonában szivesen kertészkedik és főz. Nem mindennapi gasztronómiai kalandozásairól a Szilvaszemmel  blogban számol be. Szivügye a magyar vidék, a Balaton, a házilag készitett minőségi étkek és a kiváló magyar borok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése