2012. március 10., szombat

Tulipánfák Mándokon

Tavasz van, hamarosan virágba borul a természet. Mándok egyik különleges látnivalója a Forgách-kastély kertjében található. Ez pedig nem más, mint két egymás mellé ültetett tulipánfa.


A fákat a grófi család valamelyik tagja ültetette, s azóta a két tulipánfa minden év tavaszán, áprilisban gyönyörűen virágba borul: az egyik rózsaszínű, a másik lila. Messziről olyan, mintha egy lobja lenne a két fának, s egyik fele világosabb szinű mint a másik.
Tulipánfának hívjuk, de  liliomfának vagy magnóliának is nevezik.Amikor virágba borulnak sok  ember betér a kastélykertbe  megcsodálni gyönyörű pompájukat, csak kár , hogy hamar lehullanak a szirmok. A szirmok után nőnek ki egyébként a levelei.

A tulipánfákat egy lelkes mándoki kutató is megörökitette, mégpedig helytörténeti könyvének cimében. a tulipánfák Mándokon a legszebbek Vonó Erika irása. Többéves kutatásainak eredményét közölte benne, összegyűjtve helytörténeti adatokat a múltból, s érdekességeket a település jelenjéből. A könyv könyvtárakban megtalálható, a lenti linken bővebb információ olvasható róla.

A tulipánfák Mándokon a legszebbek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése