2012. március 16., péntek

Nagygéc - egy elnéptelenedett falu

197o-ben hatalamas árviz súlytotta a szabolcsi tájat: a Tisza felduzzadt vizmennyisége falvakat és városokat sodort el. Köztük Nagygécet, egy határmenti párszáz lelkes kistelepülést. Mig a letöbb helyet, épületet újjáépitették, Nagygécre nem térhettek vissza lakosai. Közigazgatásilag a kihalt települést a közeli Csengersimához csatolták.

Az árviznek is előre látható okai voltak. A trianon után elcsatolt szomszédos települések Romániához kerültek, velük együtt a töltés is. Több település rekedt igy védőgát nélkül az ártéren.


2o1o-ben az árviz 4o éves évfordulójára felélénkült az elhagyott település. Távoli városokból érkeztek az egykori lakosok, akik emlékművet avattak és istentiszteletet tartottak az elhagyott, de még álló református templomban.

Gondolnánk, hogy ez a település már a tatárjárás idején is lakott volt? Alapitó oklevele 128o-ból származik. Nemesi birtok volt, még az osztrák Haynau is birtokolta egy ideig. Fő nevezetessége a református templom, melynek egyik része Árpád-kori, másik része pedig Mátyás király idején épült.

A kisértetjárta településről készült rövidfilmet a lenti linken találjátok.
Az árvizről, illetve annak évfordulójáról megjelent cikket is csatoljuk.

Nagygéc video

4o éves évforduló cikk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése