2012. március 10., szombat

Penyigei ballada

Nemrég új sorozatot kezdtük: Szabolcs megyei irodalmi értékek, irások, regények után kutatunk, illetve az ismerteket szeretnénk összegyűjteni és itt közzétenni.


Most egy ismeretlen szerző kevéssé ismert balladájával ismertetjük meg az olvasót. Hallottatok már a Penyigei balladáról? Elvileg ez az utolsó magyar ballada, s valós eseményeket dolgoz fel. 19o5-ben Penyige községben tragédia történt: 9 kislány fulladt a falu mentén található Szenke folyóba. A tragédiát a helyi, egyszerű nép fiai és leányai dalban, balladában örökitették meg. A lenti linken élőben hallható a ballada és a keletkezéséről is megtudhatunk részleteket.

A tragédia egy kortárs fiatal fotóst is megihletett, aki kamerájával próbálta megörökiteni, mi is történhetett több mint száz éve. Az ő fotóit, s egy angol nyelvű leirást is linkelek.

Ha még nem jártál Penyigén, látogass el ide. A temetőben külön emlékmű van a tragédia áldozatainak. A falu pedig hires a "nemtudom" szilváról, melyből hagyományos módon főzik a szilvalekvárt.

Penyigei ballada filmen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése