2012. március 21., szerda

Szabolcs

Neked mit jelent a Szabolcs név? Egy magyar férfinevet, egy megyét, netán egy települést? Fogadjunk, hogy ez utóbbira gondoltak a legkevesebben! Ismerünk Szabolcs nevű férfiákat, tudjuk hol van Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, de be tudnád-e jelölni a térképen a Szabolcs nevű települést?


Szabolcs faluja párszázlelkes település. Szabolcs megyében, nem messze Rakamaztól és Tokajtól. Ebben az egyetlen faluban megtaláljuk a több mint ezer éves magyar történelem nyomait.

Területén az avarok emeltek földvárat, amely még ma is áll. A háromoldalú sáncvárat Szabolcs vezér megmagasitotta, tehát a honfoglaló magyarok védhelyeként is szolgált.


A Földvár mellett román-kori református templom áll. Valószinűleg István király emeltette a 11. században. A templom falai között ma is tartanak istentiszteleteket.


1o92-ben Szabolcson volt az első országgyűlés, ami Szabolcsi zsinatként vonult be a történelembe. Szent László király rendelte el a gyűlést, ennek emlékére mellszobrot állitottak neki a templom bejáratánál.

A Mudrány-kúria késő barokk épület, melynek mennyezetét a magyar történelem alakjaival festették ki. Az épület parókiaként is szolgált, ma múzeumként látogatható.

A történelmi látnivalók mellett varázslatos a környező táj. A falu határában, közvetlenül a Földvár alatt kanyarog a Tejisza.

További információk a falu honlapján, a lenti linken. Ha a soraim nem voltak meggyőzőek, nézd meg a linken található riportot is.
Látogass el megyénkbe, Szabolcsra!


Szabolcs település honlapja

Video Szabolcsról

1 megjegyzés: