2012. március 5., hétfő

Pálinkafőzés

A magyar nyelv nem világnyelv. Ha külföldiekkel találkozunk, s jártak már országunkban, akkor általában egy-két kulcsszót tudnak. Igen, nem, köszönöm és... pálinka!

Hiába, a jó ételek és italok a világ bármely részén összehozzák az embereket. A pálinka maga is éppen azért született, hogy összehozza az embereket. A régiek pálinkával inditották a napot, pálinkát ittak a laktató ebédekhez, pálinkával koccintottak ünnepekkor, ezzel köszöntötték a vendéget, vagy éppen ezzel mosták el bújukat.

Mándokon is nagy hagyománya van a pálinkafőzésnek. A vendégháztól mindössze pár percre található a település hivatalos szeszfőzdéje, ahol egész évben lehet főzetni saját gyümölcsből a folyékony nedüt. A helyiek néha sorban is állnak, hogy egy pár óra alatt a rézcsövekeben italt varázsoljanak a felesleges almából, körtéből, barackból, szilvából és meggyből.

Persze a mértékletes pálinkafogyasztásra igencsak ügyelnie kell a koccintós barátoknak.
A Faluvégi Vendégházba betérő ismeretlenek sem kerülhetik el sorsukat: a szakavatott pohárkákból (kupica) az első közös étkezés előtt illik felhajtani a saját készitésű italt. S az ital felhajtásával a külföldi vendégek még
egy újabb szóval bővithetik magyar tudásukat: Egészségedre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése