2012. február 27., hétfő

Móricz Zsigmond: Fáklya


Szeretnénk bemutatni néhány olyan regényt, novellát, vagy verset, melyek Mándok környékén, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében iródtak, vagy éppen ott játszódnak. Megyénkben sok neves irodalmár élt, vagy született. Közülük az egyik legismertebb Móricz Zsigmond, aki Tiszacsécsén (egykor Csécse) született 1879-ben.

Az iró életét végigkiséri a szatmári vidéken töltött gyermekkor élménye. Iróként is visszatér ehhez a vidékhez, több művének főhőse származik innen, vagy éppen maga a történet játszódik itt.
Móricz egyik legnagyobb hatású regénye A fáklya. Főhőse egy magával és a világgal vivódó szatmári lelkész, akinek életét egy tragédia pecsételi meg.

Ez a tragédia a valóságban is megtörtént: 191o-ben a mai Ököritófülpösön (akkor Szatmárököritó) egy tűzkatatsztrófában többszázan vesztették életüket. Húsvéti bált rendeztek a faluban, s azért hogy fizetés nélkül senki se tudjon beosonni, a bejáratot beszegezték. A mulatságnak helyt adó csűrben akkor petróleumlámpákkal világitottak, s  véletlenül valaki egyet leütött, s az lángra lobbantotta az épületet. A bálozók nem tudtak kimenekülni a zárt ajtók miatt.
A tragédia hatása még ma is érezhető a faluban, hiszen szinte nem volt család, akinek egy leszármazottja oda ne veszett volna, vagy meg nem sérült.

Ajánljuk a regényt a klasszikus próza kedvelőinek!
S ajánljuk, hogy látogassanak el hozzánk a szabolcsi, szatmári vidékre, ahol sok vidéki hagyomány és régi legenda él még!

Regény ismertetője

Ököritófülpösi tűzvész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése