2012. február 22., szerda

Mándoki himzések

Nem is gondolnánk, de településünknek megvannak a jellegzetes himzésmintái. Szabolcsban és Szatmárban a keresztszemes himzés terjedt el. A kézzel szőtt kendervászon anyagba ezeket a mintákat egyszerűen tudták meghimezni a szorgos asszonykezek.

A sorminták törülközők, törlőkendők és abroszok szegélyére kerültek. Az elkészült kendőt törülközőtartóra akasztották, úgy hogy szépen látszódjon a minta. 


Mándokon a virágminták voltak népszerűek. A nagyobb rózsás, kisebb tulipános, vagy szegfűszerű virágsor elvarázsolja az egyszerű anyagot. A hernyóminta valószinűleg nem hernyót ábrázol, csak a kacskaringós "soklábú" mintát viccesen nevezték el.

Keresztszemes himzést egyszerű késziteni. Nem kell hozzá csak egy nagyszemű, jól számolható anyag - ami lehet vászon vagy panamaszövet -, néhány szines himzőfonal, s egy tű. A mintát kockáról kockára másoljuk az anyagra, ügyelve a himzés öltésirányára. A legszebb kézimunkák hátoldala nem keszekusza cérnaszálakat mutat, hanem szép sorban öltögetett és szépen eldolgozott öltéseket.

A mándoki himzésekből találnak Vendégházunk szobáiban is néhányat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése