2012. február 12., vasárnap

Káposzta savanyitás

A tél a káposzta-savanyitás ideje. Családunkban évtizedek óta készitünk savanyú káposztát. Magyarországon legendás a vecsési káposzta, ám nekünk a saját magunk készitett változat a legfinomabb.

Lássuk, hogyan is készül az eredeti mándoki káposzta.
A fejes káposztákat kézi gyaluval legyaluljuk.Ezután fahordóba tesszük , fűszerekkel összekeverjük. Teszünk bele sót/ez tartósít/, egész köménymagot, babérlevet, csípős paprikát, tormát, birsalmát, szemes borsot. Jól összekeverjük, kézzel lenyomkodjuk/régen beleálltak a hordóba és lábbal taposták/. Egész fej káposztát is teszünk bele, egy sorban, ez majd töltött káposztának lesz jó. A torzsáját kivágjuk, sóval meghintjük. Ezután  apró káposztát szórunk rá. Jól ledöngöljük. Deszkákat teszünk a tetejére, amit kővel lesúlyozhatunk.

A savanyú káposzta sok C vitamint tartalmaz, igazi vitaminbomba a téli megfázások ellen.
A káposztából többféle étel készülhet. Disznóöléskor toros káposzát készítünk belőle .Zsírban kevés vízzel megdinszteljük, piros paprikát szórunk rá, s ezt adjuk a pörkölthúshoz. Savanyú káposztával készül a székelykáposzta, a tejfölös bableves.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése