2012. február 22., szerda

Önfenntartó falvak Szabolcsban


Korábban már irtunk arról, hogy mennyire fontos, hogy hol szerezzük be a megvásárolandó termékeket. Felhivtuk a figyelmet a hazai vidéken előállitott élelmiszerekre, s arra biztattuk az olvasót, hogy vásároljon bátran helyi termelőktől, akárt tőlünk is!

Szerencsére ez a hozzáállás kezd elterjedni és követőkre találni Magyarországon. Vannak állami programok, pályázatok, melyek támogatják a kistelepüléseket, az ott élő termelőket. Önszerveződő csoportokról is tudunk, akik összefogva, akár egy városi környezetben is virágzó háztáji kerteket alakitanak ki. Sőt, vannak települések, ahol a falu vezetői, az önkormányzat és maga a polgármester áll ilyen kezdeményezés mögé.

Nagyon örültünk, mikor két cikket is találtunk, amelyben  két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települést is országos példaként emlitenek.

Rozsály vezetése úgy döntött, hogy a falu úgy száll szembe a gazdasági válsággal és a munkanélküliséggel, hogy önfenntartásra állnak át. Vagyis maguk, a falu határain belül termelik meg, amire a lakosoknak szükségük van. Csirkét és disznót hizlalnak, a konyhakertben termett zöldséget és gyümölcsöt helyi szinten árusitják illetve dolgozzák fel. A falu fűtését is saját tüzeléssel oldják meg. Ha kell, gépek helyett kézi erővel dolgoznak, munkát biztositva igy a helyi lakosoknak.

Panyola a Szociális Földprogramhoz csatlakozva földet ad a rászoruló lakosoknak. A helyiek a kapott földön állatokat tarthatnak, vagy növényeket, gyümölcsöket termelhetnek és tehetnek pénzzé, igy biztositva a megélhetésüket. Sőt, termékeiket nemcsak a helyi kisboltban lehet megvásárolni, hanem az interneten is!

A két településről bővebben a lenti linkeken olvashatnak.
Reméljük, minél több település - s akár Mándok is - csatlakozik ezekhez a nagyszerű kezdeményezésekhez.

Rozsály cikk

Panyola cikk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése