2011. október 20., csütörtök

Kis kút, kerekes kút

Manapság egyre többet emlegetjük a környezettudatosságot, a fenntartható energiákkal való gazdálkodást. A viz az egyik legfontosabb éltető elemünk, észre sem vesszük, hogy nélküle nem lenne élet. Mégis pazarlóan használjuk. De milyen volt az élet régen, amikor nem volt vizvezeték, s a kútra kellett járni vizért? Annyi biztos, hogy mindenki meggondolta mire, mennyi vizet használ el.

A vendégházunk kialakitásánál az első lépés volt, hogy vizvezetéket épitettünk ki. Korábban csak áram volt a házban, se viz, se gáz nem volt elérhető. A háziak eredetileg az udvaron lévő kútból húzták a vizet, frisset naponta. Sajnos ez a kút mostanra eltűnt, betemették, pedig folyamatosan frissülő vize most is sokat érne, nem beszélve a megspórolt számlákról. A kút helyett később az itt lakók áttértek a ház előtt álló közkút vizére. Emlékeztek még az utcákon elszórva található öntöttvas kutakra? S ezek modernebb, világoskékre festett változatára? Nos a fejlődés magával hozta ezen kutak eltűnését is. Mindenkinek van ma már vizvezeték a házában, nincs szükség közkutakra - gondolták a település vezetői, s egy-kettőre elbontottak minden ilyen kutat.
Néhány múzeális jellegű kutat még találunk az udvarokban, általában használaton kivül, vagy éppen virágokkal feldiszitve.
Vendégházunknál a modern technika és infrastruktúra ellenére igyekszünk kicsit régies, ám annál inkább környezettudatos módszereket használni. Az esővizet hatalmas edénybe, kútgyűrűbe gyűjtjük, ezt használjuk locsolásra, permetezésre. Még az is lehet, hogy hamarosan egy működő kerekeskutat találsz nálunk...

Ugye, nem is gondolnánk hányféle kút van, s hányféle módon használjuk a vizet?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése