2012. január 30., hétfő

Feliratos himzett falvédők

Emlékeztek a nagymamátok konyhájára? Biztosan nála is lógott a falon népi bölcsességet tartalmazó feliratos himzett falvédő. Ugye igen?

A Faluvégi Vendégházban több ilyen falvédőt is találtok. Van belőle a konyhában ("Tisztaság a konyha disze"), a szobában ("Álmodat angyalok vigyázzák"), sőt a fürdő bejáratához is került egy. A népművészet érdekes alkotásai ezek, mára csaknem feledésbe merültek. Találtunk viszont számos kiállitást, ahol ezeket a régen használt kézimunkákat összegyűjtötték és bemutatták.

A himzett falvédők eredetileg úri polgárházakban lógtak. Németországban és Ausztriában hagyományos himzéssel rimeket, tanácsokat, okosságokat varrtak a falvédőkre, valamikor az 187o-es évektől kezdődöen. A 2o. század elején jutott a himzett falvédők divatja Magyarországra, ahol a legegyszerűbb paraszti házakban is lógott egy-egy. A himzések általában egy szinnel, piros cérnával vagy kékkel készültek laposöltéssel. A feliratok mellett karikatúra-szerű rajzok voltak, melyek a feliratokat illusztrálták. Megjelent a falvédőkön a paraszti életmód, a háztartási és kerti munkák, a polgári lakások belsője, a frontra induló katonák, vagy éppen a szerelmes párok képe.

Kis játékakra hivunk: ha környezetedben találsz még ilyen falvédőt, küldd el nekünk a rajta található feliratot! Cimünk: mandokivendeghaz@gmail.com. A legjobbakat itt is közöljük majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése