2012. január 23., hétfő

Unokáink sem fogják látni - vagy mégis?

A Magyar Televizió Unokáink sem fogják látni cimű műsora többször is forgatott Mándokon. Ennek örülhetnénk is, hiszen nem minden nap kerülhetünk be egy országos tévécsatorna műsorára. Ám sajnos a műsor olyan helyekre látogat, ahol pusztuló műemlékek vannak, s ahol kérdéses, hogy meddig állnak még a történelmi falak. Ilyen hely volt - s sajnos még ma is az - a mándoki Forgách-kastély.

A 18. században épült klasszicista stilusú kastély jobb időket is megélt. A műsor képeiből és szövegéből idézünk.

"Kibelezik a mándoki kastélyt" - olvastam a Kelet-Magyarország szalagcímében 1995 tavaszán, aztán a helyszínre siettem, és beszámoltam a Forgách-kastély sorsáról. A korábbi adásokban elhangzottakat megtalálják az Új városvédőbeszédek c. könyvemben (89. adás - 1995. június, 110. adás és 123. adás az Új városvédőbeszédek 315., 484. és 591. oldalán, kép: 652. oldal)
...


Most ismét Mándokon forgattam, hogy a változásokat bemutathassam önöknek. Ismét új tulajdonosa van a kastélynak, sikerült megvásárolnia hozzá a kastélyparkból korábban leszakított focipályát is. Az elmúlt másfél évtizedben a ház újabb és újabb gazdái vagy nem csináltak semmit, s hagyták széthordani, vagy oly szerencsétlenül nyúltak hozzá, hogy beomlott az egyik szárny tetőzete. Az új gazda jóvoltából a kastélyt őrzik, a tető már ismét rendben van, s az új osztófödémek alatt és fölött megindulhat a belső helyreállítás.

...

A pincében a boltozat hibáit már kijavították. A remek pince még kiváló idegenforgalmi lehetőséget tartogat a kastély gazdái számára. A Forgách-kastély teljes felújításáról - ha megtörtént - beszámolok majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése