2012. január 6., péntek

Újévi kocsonya

Az új évre hagyományosan kocsonyát főznek falun. Ez a szokás még ma is él Mándokon. Nem kell hozzá más, csak friss disznóláb, fokhagyma,  hagyma, só, bors. A hozzávalókat lassú tűzön főzzük össze, kb. 2-3 órán át. Ha a hús megpuhult, öntsük tálakba, s hagyjuk kihülni. Nem varázslat, de ehhez az ételhez nem kell kocsonyásító adalék...
A jó kocsonya mit sem érne, ha nem lenne finom  disznóhús hozzá. Falun a hagyomány szerint András-napkor kezdték a disznókat levágni. A disznókat szalmával perzselték meg. Disznóvágáskor összegyűlnek a komák, rokonok és jó hangulatú disznótorokat csinálnak. Hurkát, kolbászt, disznósajtot készítenek, a húst megsózva vagy füstölve tartósították, majd a család egész évben ehette azt. Reggelire toroskáposztát, hagymás sült vért ettek; vacsorára húslevest, hurkát, kolbászt. S persze az ételek mellől nem hiányozhatott a pálinka sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése