2012. január 23., hétfő

Versenylovak Mándokról

Gondolnánk, hogy Mándokról országszerte hires versenylovak kerültek ki? Érdekes fotókra és mezőgazdasági beszámolókra bukkantunk. Ezek szerint a mándoki Forgách-grófok birtokáról nem is akármilyen versenylovak kerültek ki. Idézek a szövegből:

Legörvendetesebb jelenség e téren az, hogy általában a használati félvér lovak tenyésztése számszerüleg messze túlszárnyalja a luxus-, vadász- és versenyló-tenyésztést.
Az uralkodó fajta a félvér angol, mely jórészt az apró nyírségi lófajtának angol fél- és telivérekkel való keresztezéséből állt elő, s ma "nyíri ló" néven szerzett jól ismert nevet.
A verseny-lótenyésztés terén országos hírű a gróf Forgách László-féle mándoki telivér angol ménes, mely már az országos versenyeken is szép nevet vívott ki magának.
..
A lovak mellett egyéb állatfajok is hirnevet szereztek maguknak Mándokon:
..
Ép így vagyunk a méhtenyésztéssel is, mely annak daczára, hogy a br. Podmaniczky Géza nyírbaktai, a gróf Forgách-féle mándoki, Nyíri-Jalsovitzky-féle méhészet, valamint Bogáthy József nyír-bogáti méhészete igen szép példákat nyujtanak, nem valami örvendetesen fejlődik.
..
A szarvasmarhákról az alábbiakat irják:
..
E tenyészetnek, sorrend szerint, nem sokat engednek a gróf Forgách László mándoki, Mandel József nyírbélteki, Jármy Ferencz eszenyi, Szalánczy Ferencz nyírbogdányi, Klár Gusztáv nyíresi gulyái, melyek már több ízben országos elismerésben is részesültek. A szabolcsi tenyészetekre általában jellemző a szép test, oszlopos lábakon, kifogástalan fej és szarvállás s különösen a gyors fejlődés.
..
S a forrás, ahonnan a fentieket idéztük:
SZABOLCS VÁRMEGYE MEZŐGAZDASÁGA ÉS ÁLLATTENYÉSZTÉSE.
Irta Simitska Endre, az egyes uradalmakra vonatkozó részt Vende Aladár, revid. Németh József
Forrás link

Kiegészitésül egy kis kortárs kitekintés. Mándoki lovas képviselte településünket a Magyar Vágta versenyén. Településünkön hagyományos lovasijász egyesület is működik. Az ő közreműködésükkel tartottunk majálist a Vendégházunknál, erről még a későbbiekben beszámolunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése