2012. január 7., szombat

Mándoki viseletek

Mándokon ma már nem találunk népviseletben járó néniket vagy bácsikat, sajnos. De mi még emlékszünk öreg bácsikákra, akik a régi korokat idéző nadrágban és csizmában jártak, kucsmával a fejükön. Sok  helyen őrzik a nagyapák „priccses nadrágját”, csizmáját, ingét, kalapját, mellényét. A férfiak surcot kötöttek.

A nők alsóneműjében a századfordulón a gyolcs kiszorította a házi vásznat. Ez idő tájt vállfoltos, félujjú /rövid ujjú inget/ ingvállat hordtak, melynek elejét színes porcelángombokkal és csipkés pántokkal díszítették. Az ingvállat betűrték az ingaljba /pendely/, erre ráncolt gyolcs alsót /alsószoknyát/ vettek fel. Hétköznap egyszerű ruhát hordtak, amihez kötőt kötöttek. Egész vagy fűzős cipőt hordtak. Ünnepnapokon előkerült egy-egy finomabb anyagú öltözet is /selyem/. Télen az asszonyok nagy rojtos kendőt hordtak.

A lányok egy ágba és koszorúba fonták hajukat, az asszonyok két ágra vették, és kontyfésűre tekerték hajukat, amit keszkenővel, azaz fejkendővel kötöttek be.

A mellékelt képeken mándoki fiatalok mutatják be a még megtalálható viseleteket. A falu használati tárgyait a főutcán található Közösségi házban lehet megtekinteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése