2011. november 1., kedd

Beregi keresztszemes

Vendégházunk a megye szabolcsi részén található, viszont egészen közel a Szatmár-Bereghez. Ez a vidék a Tisza és mellékfolyói (Túr, Szamos) által körülhatárolt, ingoványos terület. Sok apró falucska található itt, ahol még élnek a hagyományok. Itt vannak még nénikék, akik a hosszú téli estéken szorgosan kézimunkáznak. Kezük alól varázslatos művek kerülnek ki.

A beregi keresztszemes mintáknak megszámlálhatatlan változata van. Piros és fekete, vagy kék és fekete szinezéssel készülnek. A mintáknak jelentése van: találunk itt tulipánt, pávát, szarvast, vagy éppen gránátalmát, szegfűt. Régen a kézzel szútt vászonba himeztek, ma már inkább fehér kongréba kerülnek a szinek. A keresztszemes himzés - ahogyan a neve is mutatja - szemenként, öltésenként kerül az anyagra. Nincs előrajzolva a minta, a himzők meglévő himzéseket másolnak át öltésről-öltésre haladva. Érdemes megforditani ezeket a munkákat, s megnézni a hátoldalukat: elképesztő pontosságot és finomságot mutat a himzések fonákja is.
A minták párnákat, abroszokat, apró teritőket, használati tárgyakat diszitenek. A szinvilágu
k miatt jól illenek modern stilusú lakásokba is. A fonalak és a vászon tartós, igy nem kell a "tisztaszobaban" érintetlenül tartani, nyugodtan lehet használni teritéknek az asztalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése