2011. november 21., hétfő

Kenyérsütés


 Melyik a legfontosabb ételünk? Igen, a kenyér! De miért is? Mert tartalmazza a nekünk fontos energiát, vitaminokat, laktató és finom. De milyen kenyereket eszünk ma? Azt, amit az üzletekben találunk. Kenyérgyárakban tömegével gyártott kenyérveknit veszünk, amelyik legtöbbször nem olyan ropogós, nem is áll el napokig.

De milyen az igazi, friss, ropogós kenyér? Hát a kemencében sült! Szorgos kezek dagasztják, gyúrják át többször, kelesztik. Vendégházunknál is azért épitettünk kemencét a hagyományos elvek alapján, hogy tudjunk benne eredeti izeket, kenyereket, kalácsokat, pogácsákat sütni! Ám mielőtt nekiláttunk volna a sütésnek, találnunk kellett valakit, aki tudja még a kenyérdagasztás titkát. Nem is volt könnyű olyan nénit, gazdasszonyt találni, aki gyakorlatban ismeri a kenyérkészités csinját-binját. Majdnem egy egész napot vett igénybe a hozzávalókból összedolgoznia, keleszteni, s dagasztani a cipókat. De a fáradtságnak meglett az  eredménye. A kemencénkben legalább tiz kenyérnek jut egyszerre hely. Igy sült egymás mellett 11 kenyér. A mellékelt képek ekkor készültek. A kenyér a kemence kövén sül, nem tepsiben, nem tűz fölött. Ezért bizony hamus lesz az alja, s égett a héja. De ettől finom és autentikus, eredeti! A kész kenyerek tartósitószer nélkül is legalább egy hétig, tiz napig ehetőek.

Hamarosan kenyérreceptet is közlünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése