De milyen az igazi, friss, ropogós kenyér? Hát a kemencében sült! Szorgos kezek dagasztják, gyúrják át többször, kelesztik. Vendégházunknál is azért épitettünk kemencét a hagyományos elvek alapján, hogy tudjunk benne eredeti izeket, kenyereket, kalácsokat, pogácsákat sütni! Ám mielőtt nekiláttunk volna a sütésnek, találnunk kellett valakit, aki tudja még a kenyérdagasztás titkát. Nem is volt könnyű olyan nénit, gazdasszonyt találni, aki gyakorlatban ismeri a kenyérkészités csinját-binját. Majdnem egy egész napot vett igénybe a hozzávalókból összedolgoznia, keleszteni, s dagasztani a cipókat. De a fáradtságnak meglett az eredménye. A kemencénkben legalább tiz kenyérnek jut egyszerre hely. Igy sült egymás mellett 11 kenyér. A mellékelt képek ekkor készültek. A kenyér a kemence kövén sül, nem tepsiben, nem tűz fölött. Ezért bizony hamus lesz az alja, s égett a héja. De ettől finom és autentikus, eredeti! A kész kenyerek tartósitószer nélkül is legalább egy hétig, tiz napig ehetőek.
Hamarosan kenyérreceptet is közlünk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése