2011. november 6., vasárnap

Mándok templomai

Nem sokat irtunk még a településről, ahol a Vendégházunk található. Mándok Szabolcs megye észak-keleti szegletében található. A történelem során mindig fontos kereskedelmi útvonalak között helyezkedett el. Közel van a szlovák, az ukrán és a román határhoz is. Éppen emiatt sok nemzetség, többféle vallású ember megfordult itt.

A legrégebbi, még ma is álló templomunk a görög katolikus templom. Az eredeti templomot ma a szentendrei Skanzenben nézhetjük meg. Ez az amit orosz templomnak "Cerko"-nak neveztek. Minden darabja fából készült, még a szegek is.1646-ban építették egy 50 méter magas domb tetejére (a mai Rákóczi utcában). A templomba vezető út két oldalán  orgonabokrok illatoztak egykor. Belépéskor a haranghúzó kötél mellett kellett elmenni. A harangja II. Rákóczi  Ferenctől származik  1707-ből. Oltára vastag  fatönkből lett kifaragva.Több kis tornya és alacsony falai vannak.Az akkori szokás szerint a templom köré temetkeztek. Sajnos a templomot a 7o-es években elszállitották, cserébe  építettek helyette egy modernebb templomot, amit a Táncsics utca elején találunk.

A római katolikus templom Pincéjében  a Forgách grófok kriptája található, aminek a bejáratát bebetonozták. A templom falán márványtáblán olvasható a kriptában eltemetett grófok neveivel. 1814-18-ig épült. A templom és a közelében található kastély között alagút húzódott,amit a grófok és leszármazottai használtak. Klasszikus stilúsú műemlék. Nagyon látványosak a templom körüli körmenetek.
                                                                                                
A református templomot 1812-ben kezdték építeni, 1823-ban lett kész. 420 férőhelyes. A II. világháborúban bombatalálat érte, s a harangja is megrepedt. Egy harangnak nagyon sokféle hagja van. Másképp szól, ha  halott van, nőnek, férfinak is másképphúzzák. Reggel fél 8-kor, vagy délben is más a hangja. Persze, régen a tűzvészt vagy az árvizet is ezzel jelezték, ilyenkor félreverték a harangot.A torony a 28 méter magas. Régen a harangozónak sok lépcsőt meg kellett mászni, csak úgy tudott harangozni. Ma már lentről villanyáram segít a harangozásban.

A ma álló templomok mellett egykor zsinagóga is volt a faluban. Sajnos ennek a helyét sem lehet már megtalálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése