2011. november 6., vasárnap

Készitsünk mécsest!

Az elmúlt héten volt halottak napja. Ilyenkor a temetőbe megyünk, s mécsest gyújtunk a szeretteink sirja felett. A Vendégház szomszédságában található régi temető éjjel is világosságot árasztott, égtek a gyertyák a sirokon, meleg fényt árasztva a sötét éjszakában.
Mi lenne, ha nemcsak ilyenkor gyújtanánk mécsest, hanem a tél közeledtével a tévé bekapcsolása helyett esténként egy mécsest meggyújtva elcsendesednénk, vagy éppen lágy zenét hallgatva olvasgatnánk?
Nincs szükség semmilyen drága mécsesre, lámpára, vagy gyertyára. Mi magunk is el tudjuk késziteni a saját egyedi mécsesünket!
Keressünk üres befőttes üvegeket. Ecettel oldjuk le a cimkéjüket, majd tisztitsuk le az üveget. Az üveget belül sose diszitsük, mindig kivülről kerüljenek rá a kreativ diszeink. A legegyszerűbb, gyerekek által is elkészithető mécses, ha átlátszó papirt (szines zsirpapirt) tekerünk az üvegre, alul megragasztjuk, felül pedig az üveg szájánál megkötjük egy szalaggal vagy rafiával. A nagyobbak sablonszerű alakzatokat, virágot, madarat, csillagot vághatnak egy vastagabb papirkartoba, e köré tekerhetjük a vékonyabb zsirpapirt.

Próbálhatunk néhány nem hétköznapi ötletet is. Például a szakadt nejlonharisnyát ne dobjuk ki, hanem húzzuk az üvegre. Ha nem elég szines a harisnya, óvatosan tűvel huzzunk a szálai közé szines szalagokat, fonalat. Harisnya helyett kötött zoknit is használhatunk, minél ritkábban kötött az anyaga, annál jobb. Az egyszerű szineket szines levelekkel dobhatjuk fel, ahogy a mellékelt képen is látszik.

A befőttesüvegekbe a legegyszerűbb teamécses kerülhet, ez is órákig ég, s csodás fényt áraszt majd a mécsesünkön keresztül.
Jó barkácsolást! Szép őszi-téli estéket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése