Az Amerikában élő amishok sajátos, zárt közösségben élnek. Szigorú, puritán szabályok határozzák meg az életüket, például nem használnak áramot és autó helyett lovaskocsival közlekednek. Ugyanúgy élnek, mint 2oo éve. Az ő körükben még élnek a kézműves foglalkozások, a férfiak ácsok, bútorasztalosok, kovácsok, a nők pedig kiváló szakácsok. Az ő hagyományos receptjük alapján készithetsz most te is barátságkenyeret! Ehhez nem szükséges kemence, s még kenyérsütő sem. Viszont kell hozzá egy barát, hiszen innen a neve is! A barátségkenyér egyébként valójában egy édes kalácsféle. Jó sütögetést!
Hozzávalók: 1 adag kovász, amit egy barátodtól kaptál
4 bögre liszt
2 bögre cukor
2 bögre tej
2/3 bögre olaj
3 egész tojás
1 teáskanál (tk.) fahéj
1/2 tk. só
1/2 tk. szódabikarbóna
3 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
Elkészítés:
Kaptál egy adag kovászt, ne tedd hűtőbe, ne zárd le a tetejét.
1. nap ne csinálj vele semmit
2-3-4. nap kevergesd fakanállal
Az 5. napon tedd át nagyobb tálba, adj hozzá:
1 bögre lisztet
1 bögre cukrot
1 bögre tejet
Kevergesd a 6-7-8-9. napon fakanállal.
A 10. napon tedd hozzá ugyanazt, amit az 5. napon és jól keverd el.
Vegyél el belőle 1 bögrényit, ezt oszd el háromfelé.
Ebből 10 nap múlva ismét 3 kenyér lehet.
A maradékhoz adj:
2/3 bögre olajat
2 bögre lisztet
3 egész tojást
1 tk. fahéjat
1/2 tk. sót
1/2 tk. szódabikarbónát
3 cs. van.cukrot
1 cs. sütőport
Keverd jól össze, tegyél bele minden kacatot! (ami van otthon: mazsola, kandírozott gyümölcs, friss gyümölcs, dió, mandula, mogyoró, csokidarabok, határ a fantáziánk)
Kikent, kilisztezett őzgerincformában, közepes lángon kb. 1/2-3/4 óra hosszat süsd. Kihűlve szeleteld.
Nagyon finom, sokáig eláll!
Tanácsok:
Ha nincs kovászod, akkor csak keverd össze a hozzávalókat és süsd meg! Ha már elkészitetted a kenyeret, tegyél félre a tésztából magadnak és barátaidnak!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése