2011. november 29., kedd

Süss barátságkenyeret!

Az Amerikában élő amishok sajátos, zárt közösségben élnek. Szigorú, puritán szabályok határozzák meg az életüket, például nem használnak áramot és autó helyett lovaskocsival közlekednek. Ugyanúgy élnek, mint 2oo éve. Az ő körükben még élnek a kézműves foglalkozások, a férfiak ácsok, bútorasztalosok, kovácsok, a nők pedig kiváló szakácsok. Az ő hagyományos receptjük alapján készithetsz most te is barátságkenyeret! Ehhez nem szükséges kemence, s még kenyérsütő sem. Viszont kell hozzá egy barát, hiszen innen a neve is! A barátségkenyér egyébként valójában egy édes kalácsféle. Jó sütögetést!

Hozzávalók: 1 adag kovász, amit egy barátodtól kaptál
4 bögre liszt
2 bögre cukor
2 bögre tej
2/3 bögre olaj
3 egész tojás
1 teáskanál (tk.) fahéj
1/2 tk. só
1/2 tk. szódabikarbóna
3 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor

Elkészítés:
Kaptál egy adag kovászt, ne tedd hűtőbe, ne zárd le a tetejét.
1. nap ne csinálj vele semmit
2-3-4. nap kevergesd fakanállal
Az 5. napon tedd át nagyobb tálba, adj hozzá:
1 bögre lisztet
1 bögre cukrot
1 bögre tejet
Kevergesd a 6-7-8-9. napon fakanállal.
A 10. napon tedd hozzá ugyanazt, amit az 5. napon és jól keverd el.
Vegyél el belőle 1 bögrényit, ezt oszd el háromfelé.

Ebből 10 nap múlva ismét 3 kenyér lehet.
A maradékhoz adj:
2/3 bögre olajat
2 bögre lisztet
3 egész tojást
1 tk. fahéjat
1/2 tk. sót
1/2 tk. szódabikarbónát
3 cs. van.cukrot
1 cs. sütőport
Keverd jól össze, tegyél bele minden kacatot! (ami van otthon: mazsola, kandírozott gyümölcs, friss gyümölcs, dió, mandula, mogyoró, csokidarabok, határ a fantáziánk)
Kikent, kilisztezett őzgerincformában, közepes lángon kb. 1/2-3/4 óra hosszat süsd. Kihűlve szeleteld.
Nagyon finom, sokáig eláll!

Tanácsok:
Ha nincs kovászod, akkor csak keverd össze a hozzávalókat és süsd meg! Ha már elkészitetted a kenyeret, tegyél félre a tésztából magadnak és barátaidnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése