Szilvalekvár kerülhet a derelyébe, gombócba, kalácsba, süteménybe. Van egy finom népi étel, a szegények palacsintája. Ez a krumplilángos. Elkészitése időigényes, de megéri a fáradtságot. 1 kg meghámoz ott krumplit megfőzünk sós vízben, leszűrjük, majd a krumplit összetörjük. Ha kihűlt kb. 80 dkg lisztet hozzágyúrunk.Hosszú rudat sodrunk belőle és kb 3-4cm-es darabokar vágunk belőle. Ezeket nyújtófával deszkán kerekre, palacsintaformára nyújtjuk. Régen spóron, ma inkább vaslapon vagy teflon lábasban gáz fölött sütjük. Nem olajban, csupán a láng fölött átforrósodott edényen. Mikor kezd hólyagosodni a tészta, akkor megfordítva a másik oldalát is megsütjük. A kész lapokat forró zsírral megkenjük mindkét oldalát, és szilvalekvárral töltjük. Hidegen és melegen is nagyon laktatós, leveshez, vacsorára kiváló étel.
Régen minden ételmaradékot felhasználtak. Igy például a húsleveshez kifőzött, de megmaradt tésztát sem dobták ki: ebből készült a mocskos tészta. A tésztát zsiron megpiritották, majd a szilvalekvárt a forró tésztára kenték és jól összekavarták. Persze nemcsak maradékból készülhet, a tésztát frissen főzve is ugyanazat az eredményt kapjuk.
Jó étvágyat hozzá! További szilvás receptek várhatóak...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése