2011. november 18., péntek

Kukoricázzunk

A tengeritörés után most lássuk mire használhatjuk a kukoricát. Egyszerű, de látványos őszi diszeket, lakásdekorációt készithetünk a kukoricasyemekből és a csuhéból.

A mellékelt képen látható mécseshez nem kell más, csak egy marék morzsolt kukorica, egy szép üveg és egy gyertya. Az üveg alját kukoricával szórjuk le, erre kerül a gyertya. Annyi kukoricát tegyünk bele, hogy a gyertyát megtartsa, s ne lepje el csak a feléig.
Őszi asztaldisznek is használhatjuk a szebb, formásabb, szinesebb kukoricacsöveket. Egy lapos tálra helyezzünk két-három csövet, akár csuhésan is. Emellé kerülhetnek préselt őszi levelek, diószemek, makk, gesztenye.

A tengericsuhéból régen kosarakat, tárolóedényeket fontak. A csuhét a tengeritörés után kiszáritották, igy hónapokkal az őszi munkák után is volt alapanyag a kézműves dolgokhoz. A száraz csuhét a megmunkálás előtt vizbe kell áztatni, a nedvességtől megpuhul, könnyen formálhatóvá válik, s nem törik. Készithetünk virágot, rózsát. Ehhez a csuhét hosszában kettéhajtva, majd felsodorva egy szárra tekerjük és rögzitjük. A lenti képen csuhébabát látunk. A baba feje egy kisebb makk vagy más termés, erre tekerünk hosszában egy csuhélapot, a nyakrészen megkötjük. A baba karjat épitjük fel a fejre, keresztben egy kis pálcikát vagy ágacskát kössünk fel. Ezt keresztben két oldalról is becsomagolhatjuk a csuhéba, ez lesz az ing, kötény. A karról lelógó csuhéból formálhatjuk a baba testét. A lányoknak szoknyát, kötényt, a fiúknak nadrágot, úgy hogy középen elválasztjuk a lelógó anyagot. A baba fejére fejkendőt köthetünk, vagy kalapot készithetünk. Kiegészitőnek napernyőt, seprűt adhatunk a kezébe.
Jó szórakozást, kellemes barkácsolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése