2012. április 4., szerda

Falusi húsvét

Az ünnepek közül talán húsvét kötődik a leginkább a vidékhez, a faluhoz. A tojásfestés és locsolás hagyománya bár lassan megkopik, de azért még mindig él falun, igy Mándokon is.

Farsang után kezdődött a 4o napos böjti időszak, melynek során a vallásukat szigorúan gyakorlók pénteki napokon húsmentes ételt, esetleg halat fogyasztottak. A húsvét a feltámadás ünnepe. Ilyenkor megújul, újjászületik a természet is, virágba borulnak a fák, friss zöldet hajt a fű, s fészküket rakják a madarak.

Húsvét előtt a lányok, asszonyok szorgalmasan készülnek az ünnepre. Ilyenkor végzik el a tavaszi nagytakaritást, lemossák az ablakokat, függönyt mosnak, s tavaszi fénybe öltöztetik a házat. A férfiak a kerti munkáknak látnak neki: megmetszik a gyümölcsfákat, megszántják, s boronálják a vetés előtt álló földeket, megkapálják a virágoskertet.

A konyhában készülnek a hagyományos finomságok: a kalács, ami lehet diós, túrós, vagy mákos, a füstölt-főtt sonka, amit a téli disznóvágás során előkészitett, besózott húsból készül, valamint a sárga túró, ami egy édes "sajtszerű" étel. A lányok tojást festenek, hagyományosan diófalevél és hagyma levében.  Apró leveleket egy harisnyával a tojásra szoritanak, s igy mártják a szines vizbe.

Nagypéntek a keresztények gyászünnepe. A falusiak ilyenkor feketébe öltözve mennek az esti templomi szertartásra, ahol passiójáték során elevenitik fel a Golgotán történteket. Húsvét vasárnapja viszont örömünnep. Krisztus feltámadását vizágokkal, barkával, zöld ágakkal ünneplik. A katolikusok, s Mándkon a görögkatolikusok a paphoz viszik a kalácsot, sonkát, sárgatúrót, amit az megáld.

Húsvéthétfő a hagyományok napja. A fiúk ilyenkor körbejárják a falusi ismerősöket és rokonokat, s kölnivel meglocsolják a lányokat és asszonyokat. A kisgyerekek verseket mondanak, s cserébe festett vagy csoki-tojást kapnak. Mig a családok férfi tagjai a házakat járják, a nők otthon türelmesen várják a betérő látogatókat. Előfordul, hogy ilyenkor látják újra az egy éve nem látott ismerősöket.

Milyen jó lenne, ha ezek a szokások fennmaradnának. Fess tojást, süss kalácsot, s ünnepeld a szivedben is a tavaszt, az újjászületést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése