2012. április 14., szombat

Világfalu - Vendégként Dél-Afrikában

- Barbara Sommer, Dél-Afrika -

Dél-Afrikában sok szépséges szálláshelyet találunk. Habár inkább a nagyvárosok ismertebbek – mint például Johannesburg, Fokváros és Durban -, a helyiek többsége vidéken lakik.


A vidékiek életét a régi korok farmjainak kultúrája jellemzi: napfelkeltekor ébrednek, s pár órával naplemente után mennek aludni, még a nagyvárosokban is. Ezért a legtöbben ezért 8-16 óráig dolgoznak, s még a telefondijakat is ehhez az időszakhoz kötik. Az öltözéküket is a földeken való munka határozza meg: vastagtalpú munkáscipő, földszinű trikó és rövidnadrág. Az énekeikben is a földműves témák jelennek meg, egymást pedig „Oum“ (férfiak esetében) vagy „Tannie“ (nőknél) üdvözlik.

Sok vendéglátó farm, illetve birtok van, ahol szállást találhatunk. Ezek legtöbbször luxus szinten vannak berendezve. Mi az Antbear Vendégházban szálltunk meg a több mint 3ooo méter magas Sárkányhegyek között. Elámultunk a sok kézi faragástól, amiket minden „vendégkunyhóban“ különböző képen készitettek. A tulajdonosok minden ablakkeretet, wcpapirtartót, szekrényt, ágyat megfaragtak! Minden házhoz tartozik kandalló, ugyanis téli estéken itt elég hideg van. Aki azt gondolja, hogy Afrikában nincs hó, az téved: épp itt, Lesotho-ban van Afrika egyetlen sipályája!

Egy másik szálláshely is a kedvencünk, a „DeZeekoe“, aminek jelentése viziló. Ez a ház Dél-Afrika nyugati részén egy félsivatagos területen található, 2oo km-re Fokvárostól. Hegyek és holdbéli táj fogad itt minket. A szálláshely egy valóban működő gazdaság, folyóparton terül el, aminek a vizében valamikor vizilovak is élhettek. Igencsak veszélyes állatok ezek, évente a legtöbb embert az állatok közül ők támadják meg.

 A „De Zeekoe“ szobáihoz tartozik egy veranda, kilátással a félsivatagra és a hegyekre. Aki már járt a pusztában, tudja milyen néma csend tud ott lenni, még akkor is, ha mindenfajta madár él a farm közelében. Januárban végtelen számú gólya gyülekezett épp, ők Európából jöttek el télre.

Jövő héten folytatjuk a beszámolót.
Barbara Sommer Németországban született, két évre érkezett férjével Dél-Afrikába. Német tanárként dolgozik a pretoriai egyetemen. Világutazó és szinte nincs a világon ország, ahol még nem járt. Németül, angolul és spanyolul felső fokon beszél, de más nyelveken is megérteti magát. Éveket töltött Spanyolországban, a latinos temperamentum azóta is jellemző rá. Magyar gyökerei is vannak: szépmamája egy bécsi magyar leány volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése