2012. november 27., kedd

Diószezon


Almaszezon után diószezon. Városban lakva tudjuk csak meg igazán, milyen kincs a kertben termett gyümölcs és zöldség. A dió különösen drága (zöldség vagy gyümölcs?). A mi kertünkben, a vendégház udvarán is van diófa, ennek a termését még most, az első fagyok előtt gyűjtük össze.


Az összegyűjtött dió viszont még feldolgozásra kerül. A régi időkben esténként összejöttek a szomszédok, rokonok így karácsony előtt, hogy a süteménybe való diót megpucolják. Ma mi is igy segítünk egymásnak, legalább munka közben beszélgetünk egy kicsit.

A dió törése férfi munka. Óvatosan, érzéssel, s persze egy kalapács segitségével kell a héját megtörni, hogy a 4 gerezd egyben maradjon. A pontos ütés eltalálása precízítást igényel. Egyik kezünkkel fogjuk a diót, a másikkal kalapáccsal ráütünk, hogy a belseje ne törjön össze. A csontos héja lehullik róla és középen ott marad az értékes, olajos mag. Ha nehezebben jön ki , akkor a kés hegyével piszkáljuk ki. 

A diópucolás során  a nehezen pucolható darabokkal nem bajlódunk, ezeket  eltesszük a madáreledelnek. A kis állatok nagyon hálásak lesznek télen, amikor majd kicsipegetnek a téli hidegben.

A dió héját is felhasználjuk, nagyon jól ég a  kályhában. Gyerekek játékcsónakként is használhatják. A régi öregek semmit sem dobáltak el, mindent hasznosítottak.

A dió rendkivül egészséges. Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.
A dió vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák.
A dió nagyon finom a  karácsonyi süteményekben is, vagy csak  nassoláshoz is egészséges. Hamarosan receptekkel jelentkezünk.

Addig egy mese a dióról: A három dió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése