2015. november 2., hétfő

Bérelj falut!


Valami szenzációsat talált ki Megyer faluja. A Balaton-felvidék közelében található kicsi zsákfalu polgármestere nem akarta végignézni, amint teljesen kihal a faluja. Amikor már csak alig egy tucatnyian éltek a faluban, elkezdte az elhagyott házakat felvásárolni és felújítani.

Falusi vendéglátással, turizmussal próbálkozott, de nehezen tudta rávenni az érdeklődőket, hogy ebbe az Isten háta mögötti faluba jöjjenek. S akkor támadt egy merész ötlete: az egész falut egyben hirdette meg. Vagyis a nemzetközi foglalási oldalakon nem egy szálláshelyet, hanem helyette az egész falut kínálta bérlésre.

Az akciónak nagy visszhangja lett, nagynevű külföldi lapok írtak róla. Azóta kibérelték már a települést falusi rusztikus esküvőhelyszínnek, céges csapatépítésre is. A honlapjukon található képek alapján igen barátságos, hívogató a falu és a szálláshelyek.

A szállás mellett a helyi termelőltől vásárolhatunk bort, lekvárt, vagy részt vehetünk egy disznóvágáson, besegíthetünk a betakarításban, az állatok ellátásában. Az biztos, a mi fantáziánkat is beindította, hogy összeszervezzünk egy baráti csapatot, akikkel akár egy hétvégére ide költöznénk.

Milyen jó ötlet ez az elhagyott falvak megmentésére.

Bővebben a falu honlapján:
www.megyer.hu

Néhány cikk a nemzetközi sajtóból:
http://www.theguardian.com/world/2015/feb/25/entire-hungarian-village-for-rent-includes-horses-cows-and-a-bus-stop

http://time.com/3722184/hungarian-village-megyer-rent/

http://www.nytimes.com/2015/03/12/world/for-rent-a-hungarian-village-and-a-mayoral-title.html?_r=0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése