2012. október 12., péntek

Süssünk kenyeret!

Aki már járt nálunk, tudja, hogy vendégházunk udvarán kemence áll. Ebben akár 10-12 kenyeret lehet megsütni. A kenyérsütés azonban egésznapos elfoglaltságot ad a háziasszonyoknak, s mivel a mai nőknek se idejük, se kemencéjük nincs, lássuk hogyan lehetne mégis ropogós, friss, egészséges kenyeret varázsolni az asztalra.

Manapság nagy divatja volt, van a kenyérsütő gépeknek. Ám nem mindenki tudja megengedni magának ezt a gépet. Aki mégis friss kenyérre vágyik, megdagaszthatja maga, s kisütheti a saját sütőjében. 


Egy nyolcszáz grammos kenyérhez 250 gramm teljes kiőrlésű rozslisztre és ugyanannyi teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre lesz szükséged. Szárított élesztőből egy teáskanálnyit, sóból két teáskanálnyit adj a lisztekhez, majd másfél-két csapott evőkanál cukrot az élesztő miatt. Ha mindezt összekeverted a magokkal, akkor mérj ki 180 ml vizet és 175 ml kefírt, illetve másfél evőkanál olívaolajat, majd ezeket keverd össze a lisztes keverékkel. Hagyd meleg helyen kelni egy órát, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy jénai edénybe, esetleg őzgerincformába téve süsd közepes hőmérsékleten körülbelül 40-45 percig. Alig több mint másfél óra alatt egészséges, ropogós héjú, igen tömör, jóízű kenyeret kapsz, de felvágni csak kihűlt állapotában érdemes.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Hú, Krisztinka, ez igazán finom lehet, én ki is próbálom. Nekem jénaiban a legjobbak a kenyerek, de minden álmom egy igazi kemence! Puszillak!

    VálaszTörlés