Aki már járt nálunk, tudja, hogy vendégházunk udvarán kemence áll. Ebben akár 10-12 kenyeret lehet megsütni. A kenyérsütés azonban egésznapos elfoglaltságot ad a háziasszonyoknak, s mivel a mai nőknek se idejük, se kemencéjük nincs, lássuk hogyan lehetne mégis ropogós, friss, egészséges kenyeret varázsolni az asztalra.
Manapság nagy divatja volt, van a kenyérsütő gépeknek. Ám nem mindenki tudja megengedni magának ezt a gépet. Aki mégis friss kenyérre vágyik, megdagaszthatja maga, s kisütheti a saját sütőjében.
Egy nyolcszáz grammos kenyérhez 250 gramm teljes kiőrlésű rozslisztre és ugyanannyi teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre lesz szükséged. Szárított élesztőből egy teáskanálnyit, sóból két teáskanálnyit adj a lisztekhez, majd másfél-két csapott evőkanál cukrot az élesztő miatt. Ha mindezt összekeverted a magokkal, akkor mérj ki 180 ml vizet és 175 ml kefírt, illetve másfél evőkanál olívaolajat, majd ezeket keverd össze a lisztes keverékkel. Hagyd meleg helyen kelni egy órát, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy jénai edénybe, esetleg őzgerincformába téve süsd közepes hőmérsékleten körülbelül 40-45 percig. Alig több mint másfél óra alatt egészséges, ropogós héjú, igen tömör, jóízű kenyeret kapsz, de felvágni csak kihűlt állapotában érdemes.
Jó étvágyat!
Hú, Krisztinka, ez igazán finom lehet, én ki is próbálom. Nekem jénaiban a legjobbak a kenyerek, de minden álmom egy igazi kemence! Puszillak!
VálaszTörlés