A magyar dió beltartalmi értéke magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak. Az éves Diókonferencián ezért is helyeztek nagy hangsúlyt a betegségek megelőzésére – amellett, hogy a pozitív tendenciákról is szó esett.
„A 2012-es évben országos szinten körülbelül 20-40%-kal esett vissza a diótermés, köszönhetően a fagynak és a szeptemberi szárazságnak. A megmaradt termés minősége viszont tökéletes volt” – értékelték röviden az évet. Magyarország egy rendkívül jó és stabil piaccal rendelkezik. A dióültetvények mérete évről-évre növekszik és egyre több diót telepítenek országszerte. Emellett az ország jelentős dióexportot bonyolít le Németországba, Olaszországba és Ausztriába.
Magyarország jelenleg 8 államilag minősített fajtával és évente országosan 5-6 ezer tonna szárított héjas termésmennyiséggel rendelkezik. A legnagyobb büszkeségre az adhat okot hazánknak, hogy a diótermés rendkívül jó minőségű és magas beltartalmi értékkel rendelkezik. A magbélben többszörösen telítetlen zsírsavak fordulnak elő, illetve jelentős mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és fenolokat is.
Ha valaki megkóstolná a saját kertünkben termett idei diót, látogasson el hozzánk, Mándokra!
Ha valaki megkóstolná a saját kertünkben termett idei diót, látogasson el hozzánk, Mándokra!
Forrás:
http://www.bocskairadio.org/a-magyar-dio-a-legjobb-minosegu-a-vilagon/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése