2013. február 22., péntek

Amerikai magyar hagyaték


Hihetetlen kincsre tett szert a Szentendrei Skanzen: a magyar lakta területek közül most egy amerikai (!) látnivalóval  bővül a múzeum kinálata.

Vintondale-ben a Bagu Balázs üzlet
 
"Véletlenül" találtak az USA-beli Pennsylvania államban található magyar üzletre a néprajzkutató tudósok. Azt tudták, hogy egykori bányászvárosban, Vintondale-ben magyarok is dolgoztak. De mivel a bánya már lassan száz éve bezárt, senki sem gondolta, hogy érintetlen magyar "hagyatékra" találnak ott.

A ma ott élők között még vannak magyar leszármazottak, akik se a nyelvet, se a kultúrát nem ismerik már. Az egyik magyar származású lakó viszont eladásra kinálta ősei házát: egy épületet, melynek tetőterében kiadó szobák vannak (amit burdosháznak, boarding house-nak neveznek), földszintjén pedig kis fűszerüzlet. Ráadásul a ház berendezése szinte érintetlenül maradt fent az 1920-as évekből!

 Az üzlet berendezése: papircsomagolók
 
Az üzletben ott van még a mérleg, a kassza, az árcédulák, nyugtakönyvek. A szálláshely szobái is állnak. Szinte csipkerózsika-álmot aludt az épület majdnem száz évig, mostani felfedezéséig. Az épületet a Skanzen szakértői pontosan felmérték, a vele azonos házat hamarosan felépitik Szentendrén. Az épület felszerelését a Múzeum felvásáráolta. Gondosan kiválogatta, majd hajóra rakta, s már meg is érkezett Magyarországra.

A felfedezésről a lenti cikkben lehet bővebben olvasni. Hamarosan reméljük személyesen is megtekinthetjük ezt a hihetetlen tengerentúli látnivalót.

Beszámoló a Skanzen új szerzeményéről

Az amerikai temetőben még vannak magyar sirok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése