2013. május 13., hétfő

Kockaház

Tudjátok melyik Magyarország "legnépszerűbb" házformája? Hát a sátortetős kockaház!

A 60-as években kezdődött az egyen-kockaházak nagyipari gyártása. Általában 10x10 méteres alapot húznak fel, elől két szoba, középen folyosó és fürdőszoba, hátul konyha és meg egy szoba. Erre kerül a sátortető, amelyik minden oldalról ugyanúgy néz ki.


Ilyen házban lakunk mi, a szembeszomszédunk, a baloldali szomszéd, a jobboldali, kb. minden második ház igy néz ki az utcánkban. S ilyen formájú a Faluvégi Vendégház is. Bár vendégházunk csak szemből nézve tűnik kockaháznak. Oldalról egy régi tornácos ház formáját követi, hála az égnek.

A kockaházak nem a legpraktikusabbak. Nagy szobák, hatalmas ablakok és ajtók, s átjáróház jellegű folyosó. Nehéz itt elvonulni, lakájos-praktikus berendezést varázsolni. Ám mégis ilyen házban élnek a legtöbben Magyarországon.

Két fiatal művész sorra fotózta az ilyen jellegű házakat. Projektjük cime: A XX. század legjellegzetesebb népi épülete. Vicces. Sőt ezer hasonló ház átlagát is meghozták egy fotó keretében.

Munkájukat jól összegzi egy videó. Bővebben pedig itt olvashatunk róluk.

A kockaház olyan hagyományt követ Magyarországon, mint az öltözködésben az otthonka. Nem szép, nem praktikus, de olcsó, s mindenkinek ilyen van.

Ti milyen házban laktok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése