2013. május 6., hétfő

Nők egymásért

Mindig szeretünk beszámolni vidéki kezdeményezésekről. Főként, ha elmaradott tájak, elmaradott népcsoportjairól, a kisebbségről van szó. A következő példánk valamilyen formán már Mándokon, a mi településünkön is létezik.

Soma az ismert tévés személyiség és előadóművész felfigyelt egy ózd-hétesi kezdeményezésre. A település szegény sorban élő, nélkülöző, főként roma asszonyait egy alapitvány fogja össze. Összejöveteleiken a nők azt csinálják, amihez értenek és szeretnek: kézimunkáznak.

Munkáikat értékesitik, az ebből befolyt összeget saját közösségükre forditják. Soma segitségével a hirük eljutott a Nők Lapján keresztül az egész országba. Sőt: azóta több támogatójuk akadt, aki nyári tábort, női továbbképző programot szervez a helyieknek.

A fentiekhez hasonló kezdeményezés Mándokon már sokkal korábban elindult. A Varázstű Kézimunkakör asszonyai a településünk nyugdijasai, betegei, munkanélküli lakói közül kerültek ki. Hetente egyszer jönnek össze a Közösségi Házban, ahol együtt himeznek, horgolnak és kötnek. Egymással megosztják a saját mintáikat, alkotásaikat néha értékesiteni is tudják. A kézimunkázás mellett a nyári időszakban falusi kirakodóvásárokon, falunapokon, ünnepségeken vesznek részt.

Reméljük, sok hasonló kezdeményezésről olvashatunk, számolhatunk be.

Nők 2000 Nyitott Kapu Alapitvány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése