2013. május 9., csütörtök

Mesterségem Cimere

A fenti cimmel készitett Kézműves Stratégiát a Hagyományok Háza Budapesten. A Ház fő célja, hogy megőrizze, tanitsa, továbbadja a hagyományos magyar vidékek kézműves, zenei és tánc hagyományait.
 
„Népet csak egészében lehet megismerni. A nép dalát is csak az érti igazán, aki ismeri szokásait, ruházatát, ételét, építkezését, egész életét. És viszont. Akármilyen alapos részlettanulmány csonka marad, ha nem terjed ki figyelme a nép életének minden jelenségére. Csak így jutunk el végre olyan fokú nemzeti önismeretre, amely egyrészt kielégíti a tudomány igényeit, másrészt gyakorlati életünk formálására is kihat."

Kodály Zoltán


A Kézműves Stratégia  a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia részeként készült. A kézműves technikák és mesterségek megőrzése segiti egy vidék önértékelésének növekedését, elősegiti a közösségi összetartozást, s egyénileg megélhetést is tud biztositani.


A stratégia megvizsgálja a hazai kézművességben rejlő lehetőségeket és javaslatokat tesz a lehetőségek kiaknázására. Például a Nemzeti Alaptanterv részévé akarja tenni kézműves technikák oktatását, népfőiskolákat akar létrehozni stb. A kiképzett kézművesek hozzájárulhatnak egy vidék turizmusának és gazdaságának fejlődéséhez, önfoglalkoztatóként csökkenthetik a munkanélküliséget.

A kézműves hagyományok ápolása jól kapcsolódik a falusi turizmushoz is. Egy-egy látnivaló, szálláshely még vonzóbbá válik, ha egyedi technikákat tudnak bemutatni, illetve, ha a kézzel gyártott termékek megvásárolhatóak.

A Faluvégi Vendégház még a stratégia megalkotása előtt felismerte a kézművességben rejlő kincseket. Ezért gyűjtük a településünkön fellelhető kézműves eszközöket, tárgyakat, mintákat. Sőt, aktiv formálói vagyunk a helyi kézművesség megőrzésének: vezetőként illetve résztvevőként is ott vagyunk a helyi kézimunka csoportban, népi alkotó körökben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése