2013. május 3., péntek

Sóskamártás

Visszavonhatatlanul itt a tavasz. Vendégházunk kertjében virágoznak a meggyfák. Fehérre festik a szelet, az apró virágok hópelyhekként szállnak, aztán földet érve beteritik a gyepet.


Kizöldült a táj, virágoznak a tavaszi virágok: a nárciszok, tulipánok és az orgonabokrok. A frissen kihajtott gyep kincseket rejt. Ismeritek a sóskát? Mármint, felismeritek a sok zöld hajtás között?

A hétvégén sóskát gyűjtöttünk a kertben. A friss zöld hajtások csokrokban jönnek ki az első tavaszi fűvel. Semmi mást nem kell tennünk, csak leszakitani egy kisebb kosárra valót belőle, aztán pár perc alatt finom ételt varázsolhatunk belőle.

Igy készül a sóskamártás:
A leszedett sóskát válogassuk át. Tépjük le a hosszú szárakat, a sérült levélrészeket, majd legalább kétszer-háromszor bő folyóvizzel mossuk át. Tegyük egy edénybe a tiszta leveleket annyi vizzel, hogy ellepje. Közepes lángon pár perc alatt pároljuk puhára. Ha már szépen szétmállik, akkor törjük át krumplitörővel vagy turmixoljuk szét. Tegyünk hozzá egy nagy kanál cukrot és egy kanál lisztet csomómentesen keverjünk hozzá. Engedjük fel annyi tejjel, hogy főzelékszerű legyen az állaga. Forraljuk röviden fel, állandó kavarás mellett.

A kész mártást csészékbe öntve önálló finomságként is ehetjük. Húsokhoz jó kisérő saláta helyett. Az elkészitett sóskamártást kis dobozokba töltve le is fagyaszthatjuk. Igy akkor is élvezhetjük a tavasz izét, mikor már nem terem friss sóska a kertünkben.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése