2013. július 15., hétfő

Kutya magyar

Divatos lett magyar fajtakutyákat tartani. A magyar puli, pumi, vizsla, kuvasz és komondor fajták nagy sikereket érnek el itthon és külföldön egyaránt.


Nemrég a Facebook alapitója, Mark Zuckerberg feleségével Magyarországra látogatott. A villámlátogatás célja nem üzlet vagy turistaprogram volt: egy vidéki kutyatenyésztőhöz ment magyar kutyust nézni, választani. Kellene ennél jobb reklám Magyarországnak, a magyar hagyományoknak és értékeknek? Az is kiderült, hogy nekik már korábban is volt pulikutyájuk.

A magyar puli hódit kabalaállatként, trikóra nyomva, vagy élőben. Nekünk volt már valódi pulikutyánk, félelmetes házőrző. Mellette nem lehet csak úgy besurrani az udvarba, ugat, csahol, s ha szabadon van, akár el is kapja a bokánkat.

A kuvasz és a komondor is udvarra való házőrző. A pulinál és puminál jóval nagyobb testű fajták, hatalmas puha bundájuk van. Az érdekesség, hogy komondora volt egyik német barátunknak, mégpedig az Északi-tenger közelében élt a kutyus évekkel ezelőtt. Amerikai barátaink pedig most fogadtak be egy komondorkölyköt a kanadai-amerikai határon lévő kertjükbe.


Ha választanunk kellene, a vizslára szavaznék. Okos kutyus, jól tanitható, de játékos, kedves is tud lenni. A többi "szőrös", bundás magyar fajtakutyával szemben a szőre jóval rövidebb, a tartása is egyszerűbb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése