2013. július 9., kedd

Washingtoni magyar fesztivál

Ahogyan arról már korábban hirt adtunk, június végén két hétre a magyar hagyományos népi kultúra a diszvendége a Washingtonban megrendezésre kerülő Smithsonian Folklife Festival-nak.

A fesztivált minden évben megrendezik, mindig más és más a téma, más ország a diszvendég. Magyarország legutóbb a hetvenes években szerepelt a programban. A fesztivál két hete alatt több millióan látogatnak a helyszinekre. Ingyenes programokon vehetnek itt részt kicsik és nagyok.

Hatalmas pulikutya szobor
 
A magyar program alcime: Roots to Revival, vagyis az újjáéledés gyökerei, mely a hagyományos népi kultúra máig élő szálaira utal. A helyszin a Capitolium és a Fehér Ház előtti hatalmas park, a National Mall. Itt állitották fel azokat az épületeket és sátrakat, melyek a programoknak helyt adnak. A magyarok a páva szimbólumot használják, ez van az épületek oromzatán, a logóban, a brossúrákon.
Népzenei szinpad

A Skanzen mérnökei tervezték és épitették fából a központi szinpadot, ami egy szárazmalom formáját idézi. A kézműves részleget egy hagyományos parasztház formájú sátorban helyezték el, ahol tájegységenként lehet megtekinteni a különböző régiók viseleteit. De volt modern, mai iparművészek által szervezett divatbemutató, esténként táncház, népzenei koncertek, táncbemutatók. Például a Fölszállott a páva verseny dijazottjai is fellépnek, s magyar történelmet, kulturát bemutató filmeket vetitenek.

A program sikeréhez rengeteg önkéntes járult hozzá. Többen az Amerikában élő magyarok közül kerültek ide. A hivatalos szervező a Smithsonian Múzeum (mely a világ legnagyobb múzeum-együttese), a magyar kultúrát képviselő Balassi Intézet és a Washingtoni Magyar Nagykövetség.

A pávamotivumok

A fesztivál honlapján a részletes programot, fotókat, videókat találunk. Aki nem tudott ott lenni, az is hasznos anyagokat, letölthető filmeket talál itt.

Reméljük, a rendezvényre látogató külföldiek, amerikaiak egy gazdag képet kaphattak országunkról, kultúránkról. Az előzetes riportok alapján a Magyar program megdöntötte a több évtizedes rekordokat, hiszen ilyen nagy számú látogató még nem jelent meg a korábbi rendezvényeken.

Fesztivál honlapja

Turizmus Marketing cikk

Bocskai Rádió video

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése