2013. július 23., kedd

Szúnyogirtó házilag

Ha nyár, akkor kinti programok, üldögélés a kertben, napozás, játék. A kinti programokkal együtt kellemetlenségek is szaporodnak: például a szúnyogok zavarhatják meg a nyugalmunkat.

Magyarországon elég sok a természetes élőviz. A folyók és tavak közelében viszont rengeteg szúnyog jelentkezhet. Azért, hogy ne rontsák el a pihenésünket, pár ötletet közlünk.

Kinti teraszon való üldögéléshez használhatunk szúnyogriasztós gyertyát, mécsest vagy füstölőt. Ezek alapvetően kémia anyagok, kiegészitve természetes, szúnyogriasztó kivonatokkal. A legsikeresebb természetes szer a citronella, amit illóolajként megvásárolhatunk és saját magunk is felhasználhatjuk.

Az Éva Magazintól kölcsönöztük a házi készitésű szúnyogriasztó gyertya receptjét.

Hozzávalók:- tisztára mosott fém konzervdobozok
- viasz
- kanóc
- ragasztópisztoly
- duplafalú lábas, vagy két lábas, egy nagyobb és egy kisebb a viasz megolvasztásához
- illóolajok (a szúnyogok ellen a citronella a leghatékonyabb, de vegyíthetünk bele fenyőt, eukaliptuszt, borsmentát és narancsot is).

Ha már készitettünk saját magunk gyertyát, akkor könnyedén összeállitjuk a mécsest a fenti hozzávalókból. A lényeg, hogy a viaszt lobogó viz fölé helyezett edényben olvasszuk meg. Folyékony állapotban öntsük a konzvervdobozokba, helyezzük bele a kanócot ill. keverjük hozzá az illóolajat. Már csak meg kell várnunk, hogy kihűljön és készen is vagyunk.

Ha nem akarunk gyertyát gyújtani, akkor még természetesebb védekezési módhoz is fordulhatunk. Vannak növények, melyeket az ablakunkba, teraszunkra ültethetünk, s kiválóan elriasztják a legyeket és szúnyogokat. Kakassarkantyú a neve a képen látható zöld-fehér levelű virágnak. Ezt ültethetjük napos és félárnyékos helyre, balkonládába vagy ágyásba. Klasszikus riasztó növény még a büdöske, melynek sárga és barnás-narancsos virágai szép diszei is a kertnek.


A következő növények cserépbe vagy ládába ültetve mind elriasztják a káros bogarakat: citromfű, borsmenta, kamilla, levendula, rozmaring, bazsalikom, oregánó, babér. Amellett, hogy riasztónak használjuk őket, szép kis fűszerkertet nevelhetünk belőlük. Leveleik, termésük nagyszerű fűszernek, teának is!

Szúnyogmentes pihenést kivánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése