2013. április 10., szerda

A legszebb villamosvonal

Egy nemzetközi listán a budapesti 2-es villamos a legszebb európai villamosvonal lett. A világszintű ranglistán a legszebb egy torontói és egy seattle-i villamosvonal lett, a pesti Duna-parton futó vonal világszinten a  7. helyen végzett.

A dij okait nem vitatjuk. Aki először jár Budapesten, annak a duna-parti panorámától általában eláll a lélegzete. A 2-es villamoson utazva a teljes panorámában gyönyörködhetünk. A legdélebbi hidtól indulva fölfelé elhaladunk a Művészetek Palotája, a Nemzeti Szinház mellett, a túlparton a Műegyetem modern és régi épületei következnek. Petőfi-hid, Szabadsághid, Gellért Szálló, Gellérthegy, Erzsébethid, majd a Lánchid előtt a Budai Vár magaslatai. Elmegyünk a Parlament előtt, s itt, a Margit-hidnál ér véget a villamosvonal.

Egy vonaljegy áráért csodás élményben lehet részünk. Érdemes kipróbálni a túlparton, a budai oldalon futó 18-as villamost, amelyik a Szabadsághid és az Margit-hid közötti pályát futja be a budai dombok tövében. Egy másik szép útvonal lehet a nagykörút 4-es és 6-as vonala, illetve a kiskörút 47-es és 49-es vonala. A villamos egy régi kort idéz, még akkor is ha modern kocsiban utazunk.


A Hiradó bejátszása a villamosvonalról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése