2013. április 4., csütörtök

Freskófalu

Bódvalenkéről egy magazinban olvastunk korábban. A borsodi apró település azzal hivta fel magára a figyelmet - nemcsak idehaza, hanem külföldön is -, hogy a falu házainak falára cigány festőművészek pingáltak a ház falát teljesen befedő freskókat.


A kezdeményezés kitalálója egy magyar hölgy, aki igy kivánt kézzel fogható segitséget és figyelmet nyújtani a nélkülöző cigány családoknak. Borsod ezen régiójának települései éppen a szegénységről és a cigánysággal kapcsolatos gondokról "hires". Művészeket kért fel, hogy pingálják szinesre a pusztuló házak oldalát.

Az akcióra a nemzetközi sajtó is felfigyelt, egymást követték a Bódvalenkére járó külföldi forgatócsoportok és újságirók. Egy magyar dokumentumfilmes forgatott is a faluban, tovább növelve annak hirét.
A freskófalu honlapján számtalan program közül választhatunk. A szervező-támogatók célja a cigánysággal szembeni előitéletek leküzdése, egyfajta hidépités a cigány kissebség és magyarság között. Teszik ezt a művészet segitségével: gyerektábort szerveznek a helyi fiataloknak, asszonykórust alakitanak, fotókiállitást hoznak létre. Legnagyobb programjuk nyáron lesz a Sárkányünnep.

Bódvalenke (és Kassa, amiről épp az imént irtunk) nem messze van vendégházunktól és Mándoktól. A két vidék meglátogatása egy kirándulás keretében is lehetséges, szivesen segitünk útvonal- és programtervvel.

A freskófalu honlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése