2013. április 16., kedd

Hódmezővásárhely, a Lassú Város

Hódmezővásárhely Lassú Város. Ez a mai, felgyorsult világban nem annyira előnyös kijelentés. Az meg, hogy saját maga vállalja valaki ezt a cimet pláne nem hétköznapi. De mi van emögött az elnevezés mögött?


A Lassú Város mozgalom vagy Cittaslow egy nemzetközi kezdeményezés. Számtalan ország települése csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy felhivja a figyelmet arra, hogy a lassú is lehet eredményes, sőt kiméletesebb mint a gyors. Ezt városi, települési szinten értelmezik. Például az emberek jobban figyelnek egymásra, összefogásukkal saját maguk orvosolják a település problémáit.

Magyarországon Hódmezővásárhely volt az első település, amelyik csatlakozott a nemzetközi mozgalomhoz. A polgármester és a város lakói büszkén hirdetik, ők egy Lassú Város lakói. A mozgalom keretében tolerancianapot tartottak, a lakosok maguk szüntetik meg az egymás közti különbségeket és feszültségeket.

Támogassuk mi magunk is ezt a kezdeményezést. Ha másként nem, látogassunk el Hódmezővásárhelyre és személyesen győződjünk meg az ottani változásokról. Lassú élet, lassú vidék. Hajrá!

Cikk a mozgalomról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése